Kuchnia

Kuchnia chińska i jej odmiany

Kiedy mówimy o kuchni orientalnej, azjatyckiej, mamy zazwyczaj w głowie popularną „chińszczyznę”. Warto jednak sobie uświadomić, że już sama kuchnia chińska dzieli się na wiele mniejszych rodzajów związanych z regionami. Trudno sobie wyobrazić, aby w tak wielkim kraju, panowały wszędzie te zwyczaje i tradycje kulinarne. Jedną z najbardziej znanych, regionalnych rodzajów kuchni chińskiej jest kuchnia syczuańska, która rozwinęła się w prowincji Syczuan w zachodnio-centralnej części tego kraju. Panuje tam klimat raczej upalny i wilgotny, a potrawy charakteryzują się ostrym smakiem. Wynika to z faktu, że dawniej, kiedy nie funkcjonowały lodówki, a potrawy szybko się psuły, dania były mocno przyprawiane i konserwowane. Bardzo popularna jest tam papryczka chilli oraz inne, jej ostrzejsze odmiany. Dla osób, które lubią tego typu smaki, bardzo dobrym miejscem będzie Poznań kuchnia azjatycka. Aby zachować pewną harmonię w smaku, w tamtejszej kuchni wykorzystywany jest również różnego rodzaju cukier, odmiany octu oraz dosyć często gorzkiego melona. Wśród istotnych dodatków kuchni syczuańskiej są również: sól, czosnek, imbir olej sezamowy oraz sól aromatyzowana.